Lilian și Ruslan  Scutelnic

Lilian și Ruslan Scutelnic

 

Pentru ceramistul Lilian Scutelnic, căsuţele din lut sânt asemenea unor talismane şi le modelează din copilărie. Mai întîi şi-a construit zeci şi sute de căsuţe din lut, apoi şi-a edificat-o şi pe cea din vis - micuţă, comodă şi caldă. Satisfacţia sau poate norocul lui Lilian e că a reuşit să-l atragă în atelierul său şi pe fratele mai mare Ruslan, chimist de profesie, cu studii de doctorat la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM).

Frații Scutelnic provin dintr-o familie de gospodari din părțile Floreștiului. Străbuneii lor au stat la baza fondării satului Mărășești, raionul Florești. Pictura, tapiseria și prelucrarea artistică a metalului sunt disciplinele pe care le-a învățat Lilian și acum îi completează abilitățile în arta ceramicii artistice.

„Dragostea față de căsuțe a apărut cînd am fost prima dată la un târg în România, la Muzeul Satului din Sibiu, și acolo am văzut niște căsuțe extraordinar de frumoase. Nu aveam răbdare mai repede să ajung acasă, să iau o bucată de lut și să încep să le fac pe toate, fiecare element să-l introduc în felul meu. Tare mulți pe noi ne întreabă în cine v-ați dat așa talentați?. Găsesc numai un răspuns, că mama noastră avea deprinderi de a crea ceva. A fost croitoreasă și ne cosea haine și tot timpul făcea ceva nou", spune el.

Brandul fraților Scutelnic poate fi considerată căsuța, așa cum n-o face nimeni. Dar, printre multiplele suvenire se conturează clar tematica vinului, or figurinele vesele mereu au un butoi alături, un teasc, un ulcior sau măcar o cană cu vin.

Cei doi frați fac lucrări în serie, dar și lucrări unice. Au început lucrul cu vreo nouă ani în urmă afirmă Lilian, cu un clopoțel, care este cel mai mult solicitat până în ziua de astăzi.

Copiii celor doi frați meșteri populari modelează, dar mai aproape de lumina lutului este Nicușor Scutelnic, fiul lui Lilian.