Anatolie Banari - Meșterul Popular care simte lucrările

Anatolie Banari - Meșterul Popular care simte lucrările

 

Astăzi vi-l prezentăm pe Anatolie Banari, meșterul popular care își „simte” lucrările. Meseria, ce l-a făcut unic pe piață, a învățat-o de la nimeni. Prima sa lucrare a fost o replică a unui tablou cunoscut, ulterior a început să le creeze în modul său, unul individualist. Îmbină în mod uimitor două arte: sculptura și pictura. Lucrările sale au ajuns să fie cunoscute și apreciate peste hotare, în pofida faptului că de puțin timp a început să se ocupe de acest lucru.

Drumul său spre creație nu a fost scurt. De-a lungul mai mulți ani, din mai multe circumstanțe s-a ocupat cu altceva, avea alte priorități. Ulterior a înțeles că e nevoie de ceva mai mult: însuși el poate face ceva mai mult. A început să picteze peisaje din natură și situații din viața de zi cu zi până a hotărât că e capabil de și mai mult: să le personalizeze. Și-a dorit ca lucrările sale să fie și mai autentice și să conțină elemente tradiționale ale poporului moldovenesc. Este o bună ocazie de a le imortaliza în artă, astfel copii și nepoții noștri vor avea posibilitatea să le cunoască și să le descopere.

Satul, evenimentele și amintirile din copilărie l-au inspirat să creeze și să ajungă unde este la moment. Detaliile după cum menționează meșterul, sunt esențiale în munca sa. Sunt cele care dau semnificație și mister lucrărilor. Procesul de creare a unei lucrări poate varia între o lună și poate ajunge până și la un an sau chiar doi. Toate lucrările îi sunt dragi și le percepe ca și niște copii așteptați. Depune suflet și atunci când obține rezultatul mult dorit, este fericit.